Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Ananasowa sałatka

Składniki: 20 dag wędzonej piersi kurczaka, 1 jabłko, sok z cytryny, po 1 puszce kukurydzy i ananasa, 1 cebula, ,1 strąk czerwonej papryki, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz, curry, natka

1. Pierś kurczaka (możesz także wykorzystać wędzone udko) pokrój na małe kawałki. Jabłko umyj, obierz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał.

2. Kukurydzę konserwową osącz z zalewy, przelej zimną wodą, a następnie pozostaw na sicie do osączenia. Odcedź z syropu krążki ananasa, pokrój je w dużą kostkę.

Reklama

3. Obraną cebulę opłucz, pokrój w kosteczkę. Także ułóż na sicie. Przelej wrzątkiem (by złagodzić ostry smak), osącz. Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.

4. Na sos wymieszaj kilka łyżek majonezu z łyżeczką mielonej przyprawy curry, solą oraz pieprzem do smaku. Opłucz 3-4 gałązki natki. Osusz je na papierowym ręczniku, oderwij listki, posiekaj.

5. Wymieszaj pierś kurczaka, kukurydzę ananasa, cebulę, jabłko, paprykę i sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Udekoruj natką.

8 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł.

Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej namoczone i osączone rodzynki. Zamiast jabłka możesz wykorzystać marynowany seler. Jeśli natomiast nie przepadasz za curry, połącz majonez ze śmietaną i dopraw czosnkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.