Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Aromatyczna sałatka mazurska

Składniki: 1 szklanka kaszy mazurskiej, 2 pomidory, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju, 1 cebula, 2 łyżki orzechów włoskich, 1 łyżka oregano, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

1. Kaszę wsyp na sito, płucz pod kranem tak długo, aż zacznie lecieć czysta woda. Zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i połową łyżeczki soli. Na wrzątek wrzuć kaszę. Gotuj 15-20 minut. Odstaw pod przykryciem na 5 minut, a potem ostudź.

2. Pomidory opłucz, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Suszone pomidory posiekaj drobno, dodaj do kaszy razem z 2-3 łyżkami zalewy. Wrzuć pokrojone świeże pomidory i poszatkowaną cebulę.

Reklama

3. Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu, posiekaj, dodaj do sałatki razem z oregano. Wymieszaj, dopraw solą, pie przem i czosnkiem.

4 porcje, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2,60 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.