Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Bałkański przysmak

Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat, 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, 30 dag pomidorków rzymskich, 15 dag sera typu bałkańskiego, 3-4 łyżki zielonych oliwek, 1/3 szklanki oleju, ocet winny, sól, pieprz, cukier.

1 Opłucz i osusz listki sałat, w razie potrzeby porwij je na kawałki. Posiekaj drobno obraną cebulę. Ogórek sałatkowy sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Jeśli chcesz, by były dekoracyjne, użyj specjalnego nożyka z ząbkami.

2 Umyj i osusz pomidorki, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Ser osącz, pokrój w kostkę. Oliwki (bez pestek) posiekaj w plasterki.

Reklama

3 Olej połącz z 1-2 łyżkami octu winnego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

4 Wymieszaj sałatę, cebulę, ogórki, pomidory, ser i oliwki. Przed podaniem polej sosem.

czas ok. 15 min; porcja – 220 kcal, cena 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść młodych listków mlecza, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków, 2 ogórki, 10 dag sera feta, cukier, sól, 10 czarnych oliwek, cebula, pęczek natki, 1/3 szkl oleju, ocet, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.