Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Buraczana sałatka i śledź na bagietce

Składniki: 2 buraki, 1 małe jabłko, 1 duża czerwona cebula, 1-2 ogórki konserwowe, 2-3 filety śledziowe z oleju, bagietka, majonez, sól, pieprz , natka do dekoracji

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł.

Reklama

1. Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a potem obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wyszorowane buraki możesz również upiec do miękkości w piekarniku.

2. Obierz umyte jabłko. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj drobno lub również zetrzyj na tarce, dodaj do buraków. Obierz czerwoną cebulę. Połowę pokrój w piórka, resztę posiekaj.

3. Posiekaną czerwoną cebulę dodaj do buraków z jabłkiem, wymieszaj. Połącz z łyżką majonezu. Przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Ogórki konserwowe (lub kiszone) osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Osączone filety śledziowe podziel na 6 kawałków. Jeśli śledzie są bardzo słone, włóż je wcześniej do miseczki z wodą lub mlekiem i pozostaw na dwie godziny do wymoczenia. Osącz.

5. Pszenną bagietkę przekrój wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój na 3 kawałki. Na kawałkach pieczywa rozłóż sałatkę z buraków, plasterki ogórka oraz filety śledziowe. Kanapki dekoruj piórkami czerwonej cebuli oraz opłukanymi listkami natki.

Dobra rada. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej i odstaw do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat, 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, 30 dag pomidorków rzymskich, 15 dag sera typu bałkańskiego, 3-4 łyżki zielonych oliwek, 1/3 szklanki oleju, ocet winny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.