Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Dyniowa fantazja z mięsem

Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 2 większe filety z kurczaka (pojedyncze), 1 kg dyni, 6 dymek bez szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 1 litr bulionu drobiowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 dag drobno startego sera typu parmezan qkawałek (3 cm) imbiru, sok z cytryny, 1 łyżka masła, suszone płatki chili, sól, pieprz

Reklama

1. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Przykryj je folią spożywczą i schowaj do lodówki.

2. Dynię obierz ze skórki, usuń środek z pestkami, a miąższ pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Dymki dokładnie oczyść, opłucz, pokrój na nieco większe kawałki. Czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Imbir również obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. Bulion mocno podgrzej. Koperek opłucz, osusz i grubo posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.

3. Wrzuć dymki z czosnkiem i imbirem. Chwilę smaż. Wsyp ryż i mieszając, smaż, aż ziarenka staną się szkliste. Dodaj dynię i smaż jeszcze 3 min. Zacznij wlewać po 150 ml bulionu i gotuj risotto na małym ogniu (ok. 30 min), mieszając co jakiś czas (kolejną porcję bulionu wlewaj dopiero, gdy poprzednia się wchłonie).

4. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i usmaż na niej filety. Risotto wymieszaj z serem, koperkiem, masłem i 1/2 łyżeczki płatków chili. Przypraw solą i pieprzem. Filety pokrój w plastry, ułóż na risotto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: szklanka komosy ryżowej, duża czerwona cebula, 2 awokado, 2 pomarańcze,100 g roszponki, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.