Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Grecka sałatka z ziemniakami

Składniki na 4-6 porcje: 1 kg ziemniaków, po 10 dag sera feta i oliwek bez pestek, 20 dag pomidorków cherry, 1/4 paczki miksu sałat, 1 czerwona cebula, 2 łyżki kaparów, 1/2 pęczka natki pietruszki, 80 ml oliwy, 1 łyżka miodu, po 2 łyżki musztardy i soku z cytryny, sól, pieprz.

1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Reklama

2. Fetę pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, poprzekrawać na połówki.

3. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki. Oliwki delikatnie wymieszać z kaparami, pomidorkami, sałatą, ziemniakami, posypać kostkami fety i posiekaną natką, obłożyć krążkami cebuli.

4. Sałatkę polać sosem przyrządzonym z soku cytrynowego wymieszanego z musztardą, płynnym miodem, oliwą, solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Nasza rada

Cebula straci swoją ostrość, jeśli na pół godziny przed dodaniem jej do sałatki przelejesz plasterki wrzątkiem lub skropisz sokiem z cytryny.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.