Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (09:46)

    Kasza jęczmienna w sałatce

Składniki: (4 porcje) 200 g miąższu dyni, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, 250 g kaszy jęczmiennej, 200 g brokuł, 2 łyżki octu balsamicznego , 2 łyżeczki musztardy, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, czerwona cebula, 50 g suszonych pomidorów, gałązka bazylii, 2 łyżki pestek z dyni, 80 g czarnych oliwek

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Z czym podawać?

Gryczana: najlepiej smakuje z bitkami polana sosem oraz ze zrazami. Można zrobić również placki i zapiekanki albo podawać w pierogach (patrz przepis).

Jęczmienna: nieodzowny składnik krupniku (patrz przepis). Dobrze smakuje też na słodko lub w zapiekankach warzywnych.

Reklama

Jaglana: dodatek do dań głównych, świetna do faszerowania (patrz przepis), a także na słodko.

Przygotowanie: Pokrój dynię i rozłóż na blasze. Posmaruj oliwą (2 łyżki), posól i przyrumień w piekarniku (180 st. C).

Kaszę ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedź. Brokuły sparz posolonym wrzątkiem. Odcedź.

Wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z octem balsamicznym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw.

Kaszę polej sosem i wymieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w paseczki, pomidory, brokuły, dynię, posiekane listki bazylii, pestki dyni i oliwki. Wymieszaj i dopraw.

Czas przygotowania: 45 minut 380 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, po 1 puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 1 jabłko , 1 czerwona papryka, 2 duże pomidory, 2 pomarańcze, 1/2 puszki ananasa, 1/2 puszki brzoskwiń, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.