Reklama
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (15:05)

    Klasyczna sałatka z pomidorów i mozzarelli

Składniki na 4 porcje: 4 dojrzałe średniej wielkości pomidory, 2 kulki sera mozzarella (po ok. 12,5 dag każda), 1 pęczek świeżej bazylii, ok. 5 łyżek oliwy, sól, mielony czarny pieprz.

1. Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. W tym czasie pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubsze plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.

Reklama

2. Na talerzach ułóż plasterki sera oraz pomidorów. Uformuj z nich dekoracyjne rozety. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z kawałkiem pszennej bułki.

3. Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, między plasterki sera i pomidorów włóż cienkie plastry szynki parmeńskiej albo dodatkowo skrop warzywa i ser octem balsamicznym. Znakomitym dodatkiem do sałatki będzie także sos pesto. Aby go przygotować, opłucz 2 pęczki bazylii, oderwij listki od gałazek. Wrzuć je do malaksera. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, 4–5 łyżek startego parmezanu, 4 łyżki uprażonych orzeszków piniowych oraz ok. 1/3 szkl. oliwy.

Całość miksuj chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gęsty sos. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Sos pesto możesz podawać również do pieczonych mięs albo serwować z makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:Ca | z | sałatka | mozzarella

Zobacz również

  • Sałatka ryżowa

    Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ryżu, pół kostki bulionowej, 4 parówki, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, po pół strąka żółtej, zielonej i czerwonej papryki, 1 cebula cukrowa, sól, pieprz, zioła więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.