Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:05)

    Kolorowa sałatka makaronowa

Składniki na 4 porcje: puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 1 duża papryka, 1 cebula czerwona, 1 cebula dymka, 30 dag wcześniej ugotowanego makaronu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, zioła suszone (np. bazylia, oregano).

1. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Paprykę i cebule umyć, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę czerwoną w piórka, dymkę w drobne krążki.

Reklama

2. Ukręcić gęsty sos z oliwy, octu, ziół, pieprzu i soli. Warzywa wymieszać, dodać makaron, przełożyć na półmisek. Tuż przed podaniem polać sosem.

Nasza rada

W sałatce najlepiej prezentuje się makaron o fantazyjnych kształtach (świderki, kokardki). Możesz też użyć kolorowych klusek.

Przygotowanie: ok. 10 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat, 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, 30 dag pomidorków rzymskich, 15 dag sera typu bałkańskiego, 3-4 łyżki zielonych oliwek, 1/3 szklanki oleju, ocet winny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.