Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kolorowa sałatka z grzankami

Składniki: Pół małej sałaty lodowej, 1 radicchio, 1 ogórek, 1 cebula, sól, 10 dag sera typu feta, cukier, 10 dag żółtych pomidorków koktajlowych, 6 pomidorków rzyms., 10 zielonych oliwek, 1/3 szkl. oliwy, musztarda, grzanki, pieprz.

czas ok. 15 min; porcja – 240 kcal, cena 1,60 zł

Reklama

1 Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Radicchio oczyść, odetnij piętkę. Listki posiekaj. Wymieszaj z sałatą lodową. Ogórek sparz wrzątkiem, wyszoruj, pokrój dekoracyjnie.

2 Obraną cebulę pokrój w piórka, razem z ogórkiem dodaj do sałatki. Ser feta osącz z ewentualnej zalewy, pokrój w kostkę lub pokrusz.

3 Opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym żółte pomidorki koktajlowe oraz pomidorki rzymskie. Pokrój je na połówki lub ćwiartki. Oliwki (bez pestek) osącz z zalewy. Sałatę, radicchio, ogórki i cebulę połącz z pomidorami, oliwkami i fetą, wymieszaj.

4 Do słoiczka wlej 1/3 szklanki oliwy (lub oleju). Dodaj 2 łyżki musztardy, sól, pieprz i cukier do smaku. Zakręć słoik. Potrząsaj nim energicznie, aż powstanie gładki i jednolity sos. Polej sałatkę. Przed podaniem posyp garścią grzanek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.