Reklama
  • Czwartek, 17 lipca 2014 (08:05)

    Lekka sałatka z ananasem i kapustą pekińską

Składniki ✓ bakłażan ✓ 100 g kapusty pekińskiej ✓ 100 g świeżego ananasa ✓ łyżka oleju arachidowego ✓ sól morska ✓ 100 g pomidorów z puszki ✓ papryczka chilli ✓ ząbek czosnku ✓ plasterek świeżego imbiru

1. Pokrój w grubą kostkę bakłażana i gotuj w osolonej wodzie kilka minut, następnie odcedź. Osobno pokrój i ugotuj kapustę pekińską.

Reklama

2. Rozkrój papryczkę chilli i wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój. Dodaj ją do pomidorów wraz z obranym czosnkiem i imbirem. Jeżeli lubisz ostry smak, dodaj także pestki z papryczki. Przypraw solą. Zmiksuj składniki sosu.

3. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Połącz z kapustą pekińską i bakłażanem. Dodaj sos pomidorowy i olej arachidowy, przypraw solą do smaku i wymieszaj. Przed podaniem wstaw sałatkę na kilka minut do lodówki, aby nabrała aromatu.

Możesz od razu zrobić więcej sosu pomidorowego z chilli, przełożyć do słoika i kilka dni trzymać w lodówce. Pasuje do potraw z ryżu, warzyw korzeniowych i tłustych ryb.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:sałatka

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.