Reklama
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (12:00)

    Lekka włoska sałatka

Składniki na 4 porcje: Do sałatki: małych pomidorków, 12 minikuleczek sera mozzarella, 1/2 pęczka bazylii, 2 gałązki oregano. Do sosu: 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz.

Reklama

Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha, potnij na cząstki. Kulki sera przełóż na sitko i pozostaw, aby ociekły z zalewy. Przygotuj sos: ocet utrzyj z oliwą oraz cukrem i roztartym czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.

Gałązki bazylii oraz oregano opłucz, dokładnie osusz (najlepiej użyj specjalnej wirówki do sałaty albo lnianej ściereczki).

Poodrywaj listki od gałązek. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, a resztę ziół grubo posiekaj.

W salaterce wymieszaj ser z ziołami i pomidorkami. Polej sosem. Odstaw na około 30 minut. Gotową sałatkę udekoruj odłożoną bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Ga | sałatka | sałatki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 słoik selera konserwowego, 1/2 puszki ananasa krojonego, 1 mała puszka kukurydzy, 10 dag rodzynek, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 czerwona papryka, 1 mały por, 1 ogórek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.