Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pikantna sałatka śledziowa

Składniki: pół główki sałaty lodowej, 1 marchewka, 2 duże czerwone cebule, 2 dymki ze szczypiorem, 6 filetów śledziowych z octu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz, natka

1. Sałatę lodową podziel na liście. Opłucz je starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Porwij na kawałki. Obraną marchewkę pokrój nożem szczelinowym w podłużne cienkie wstążki.

2. Czerwone cebule obierz, pokrój w cieniutkie krążki. Opłucz i osusz dymki. Posiekaj białe i zielone części. Filety osącz z octowej zalewy, pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z łyżką musztardy i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

3. Śledzie wymieszaj z marchewką, sałatą, czerwoną cebulą i dymką. Rozłóż na półmisku, skrop sosem. Udekoruj listkami natki.

Porcja – 220 kcal, cena 1,60 zł, 6 porcji , czas ok. 20 min;

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 główka sałaty strzępiastej, chili, 1 awokado , 2 żółte pomidory, 20 dag pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, cytryna, parmezan, siemię lniane więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.