Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pikantna sałatka śledziowa

Składniki: pół główki sałaty lodowej, 1 marchewka, 2 duże czerwone cebule, 2 dymki ze szczypiorem, 6 filetów śledziowych z octu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz, natka

1. Sałatę lodową podziel na liście. Opłucz je starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Porwij na kawałki. Obraną marchewkę pokrój nożem szczelinowym w podłużne cienkie wstążki.

2. Czerwone cebule obierz, pokrój w cieniutkie krążki. Opłucz i osusz dymki. Posiekaj białe i zielone części. Filety osącz z octowej zalewy, pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z łyżką musztardy i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

3. Śledzie wymieszaj z marchewką, sałatą, czerwoną cebulą i dymką. Rozłóż na półmisku, skrop sosem. Udekoruj listkami natki.

Porcja – 220 kcal, cena 1,60 zł, 6 porcji , czas ok. 20 min;

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 jajek, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula , 1 długi ogórek sałatkowy (lub 2 krótsze), 4 łyżki majonezu, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.