Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Pomidorki na rukoli

Składniki: 1 duże opakowanie rukoli, 8 pomidorków rzymskich, 15 dag serka śmietankowego, 1-2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki oleju, 1-2 łyżki miodu, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

1 Listki rukoli opłucz starannie pod bieżącą wodą. Osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij końcówki ogonków, większe listki porwij na kawałki.

2 Pomidorki umyj pod bieżącą wodą, osusz, przekrój na połówki. Czubkiem łyżeczki wydrąż z połówek pomidorków część miąższu.

Reklama

3 Serek śmietankowy przełóż do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli. Dodaj do serka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

4 Przygotuj sos z oleju, miodu oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Listki rukoli rozłóż na półmisku lub czterech talerzykach.

5 Połówki pomidorków faszeruj przygotowanym serkiem czosnkowym, układaj na listkach rukoli. Resztę serka rozłóż na sałatce. Tuż przed podaniem całość polej przygotowanym sosem.

czas ok. 15 min; porcja – 230 kcal, cena 2,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 ziemniaków, 4 dymki ze szczypiorem, sól, 25 dag pomidorków koktajlowych, 50 dag śledzi korzennych, 20 dag śmietany 12 proc., cytryna, pieprz, 3 łyżki majonezu, po 3 gałązki natki i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.