Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Sałataka z makaronu i groszku

Składniki na 6 porcji: 1 op. makaronu (np. świderki), 1 puszka zielonego groszku, 2 strąki czerwonej papryki, 1 duża cebula, 20 dag szynki drobiowej, 1 kostka bulionowa, ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier, koperek, kiełki

1. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wylej na sito, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia oraz całkowitego przestudzenia. Groszek odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Możesz też obgotować mrożony groszek.

2. Strąki papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Obierz i opłucz cebulę cukrową, cienko posiekaj. Szynkę pokrój w plasterki, a następnie we wstążki. W misce wymieszaj zimny makaron z groszkiem, szynką, papryką i cebulą.

Reklama

3. Kostkę bulionową rozkrusz i rozpuść w szklance ciepłej wody. Dodaj łyżkę octu i oliwę, wymieszaj. Dopraw pieprzem oraz cukrem.

4. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem na stół raz jeszcze przemieszaj, udekoruj dowolnymi kiełkami oraz drobno posiekanym koperkiem.

Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,20 zł.

Surowy makaron przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otworzeniu opakowania przełóż go do specjalnego pojemnika lub wysokiego słoja. Trzymaj nie dłużej niż rok.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sa | z | makaron | groszek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 słoik selera konserwowego, 1/2 puszki ananasa krojonego, 1 mała puszka kukurydzy, 10 dag rodzynek, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 czerwona papryka, 1 mały por, 1 ogórek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.