Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka brokułowa

Składniki: 1 opakowanie mrożonych brokułów, 1 puszka cieciorki, 3 duże pomarańcze, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, masło, sok z połowy cytryny, 1 łyżka płynnego miodu, sól, grubo mielony kolorowy pieprz, cukier

1. Brokuły wrzuć na osolony wrzątek (bez rozmrażania) i ugotuj do miękkości. Odlej na sicie, przelej lodowatą wodą i pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia. Możesz też użyć różyczek świeżego brokułu.

2. Osobno odlej z zalewy cieciorkę, przepłucz ją na sicie chłodną wodą i również pozostaw do ocieknięcia. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie. Z jednego owocu wyciśnij sok do miseczki, pozostałe pokrój w plasterki.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp kilka łyżek cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, włóż plastry pomarańczy. Chwilę smaż razem, często obracając.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj z oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy, miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Brokuły wymieszaj z cieciorką, polej sosem. Ozdób pomarańczami w cukrze.

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 220 kcal, cena 3,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 połówki marynowanej czerwonej papryki, po 2 strąki zielonej i czerwonej papryki, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, miód, 2 ząbki czosnku, roszponka, 6 łyżek oliwy, sok z cytryny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.