Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (10:05)

    Sałatka brokułowa z makaronem

Składniki na 6 porcji 300 g krótkiego makaronu, np. świderki, kokardki, kolanka, rurki, muszelki itp.,1 brokuł, 1 żółta papryka, 150 g wędzonej szynki w plastrach, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka cukru, łyżeczka soku z cytryny

1. Makaron gotujemy al dente, aby był lekko twardy i jędrny. Odcedzamy, odstawiamy, chłodzimy.

Reklama

2. Brokuł myjemy, wkładamy do gotującej się, osolonej wody, do której wcześniej dodaliśmy także cukier i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem 5-7 minut, wyjmujemy, od razu schładzamy w zimnej wodzie i dzielimy na różyczki.

3. Paprykę kroimy w kostkę, szynkę zwijamy w ruloniki i tniemy na plasterki, by powstały ślimaczki. Majonez mieszamy z jogurtem i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem.

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji 1,30 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 140 kcal. Białko 7,7 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany11 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia
Więcej na temat:warto | z | sałatka | makaron | sok z cytryny

Zobacz również

  • ● 250-300 g filetów z wybranej ryby (pstrąga, dorsza, mintaja) ● kilka młodych, małych buraczków ● kilka rzodkiewek ● marynowane cebulki (kilka sztuk białych; mogą być też barwione kurkumą –... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.