Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:06)

    Sałatka cytrusowa z koprem włoskim

Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego, 2 duże soczyste pomarańcze, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, grubo mielony czarny pieprz

1. Koper włoski (fenkuł) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem przekrój na połówki. Każdą połówkę posiekaj w cienkie piórka.

2. Pomarańcze sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Podziel na cząstki, usuwając białe błonki. Fileciki miąższu (wraz z wyciekającym sosem) połącz w misce z posiekanym koprem włoskim. Obierz, a następnie pokrój w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do sałatki. Odstaw na kilkanaście minut do schłodzenia.

Reklama

3. Oliwę utrzyj razem z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dopraw do smaku solą. Gotową sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Czas ok. 30 min; porcja – 150 kcal, cena 1,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sa | z | sałatka | Koper

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść mieszanych sałat z cykorią i rukolą, 3 pomarańcze, 1 awokado, 1/2 szklanki małych ciemnych oliwek z pestkami, 2-3 łyżki migdałów, 4 łyżki oliwy, limonka, sól, pieprz, miód, zioła. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.