Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Sałatka fasolowa z makaronem

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu, 10 dag fasolki szparagowej , 1 puszka białej fasolki, 1 czerwona papryka , 1 dymka, 5 dag parmezanu, 1 ząbek czosnku, 60 ml oliwy, 2 łyżki czerwonego octu winnego, musztarda, sól, pieprz

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia.

2. Fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną) wrzuć do osobnego garnka z osoloną wodą i krótko obgotuj tak, by pozostała chrupiąca. Przelej na sicie zimną wodą, wystudź.

Reklama

3. Wystudzoną fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Białą fasolkę odcedź z zalewy, przepłucz na sicie. Paprykę oczyść, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj.

4. Oczyszczoną dymkę drobno poszatkuj, parmezan zetrzyj na tarce. W dużej salaterce wymieszaj makaron, białą i zieloną fasolkę, dymkę oraz paprykę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Oliwę utrzyj z octem winnym. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz musztardę do smaku. Powstały sos dopraw solą oraz pieprzem. Polej sałatkę, wymieszaj. Posyp parmezanem.

Czas ok. 30 min; porcja – 520 kcal, cena 3,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sa | z | sałatka | makaron

Zobacz również

  • • 10 minut • dla 4 osób • cena 17 zł • 1 pęczek szparagów • 10 truskawek • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1/2 łyżeczki miodu Opcjonalnie: • 1 garść szpinaku • 2 łyżeczki pestek z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.