Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Sałatka fasolowo-orzechowa

Składniki: 30 dag białej fasoli (np. jaś), 1/3 szklanki rodzynek, 1 duża cebula, 5 dag orzechów włoskich, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżek oleju, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz

1. Fasolę przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości bez dodatku soli. Odcedź, ostudź.

2. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, odlej i osusz. Obraną cebulę poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju. Połącz z fasolą. Dodaj rodzynki, wymieszaj.

Reklama

3. Orzechy zrumień na suchej patelni, posiekaj. Dodaj do fasoli. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj czosnek, utrzyj go z olejem. Dodaj do fasoli.

4. Składniki sałatki starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Umyj, osusz i grubo posiekaj szczypiorek. Posyp nim gotową sałatkę.

6 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.

Zamknięte w szczelnych pojemnikach suche nasiona fasoli można przechowywać przez wiele miesięcy (najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu). Ugotowaną fasolkę trzymaj w lodówce, pod przykryciem. Jeśli ziarna są bez dodatków (cebuli, majonezu, mięsa, śmietany itp.), pozostaną świeże przez kilka dni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag piersi kurczaka (lub indyka), 6 jajek, 1 duże winne jabłko, 15 dag żółtego sera (typu morski lub edamski), 3 łyżki orzechów włoskich, majonez, sól, pieprz, natka, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.