Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatka francuska - w 30 minut

Zdjęcie

Sałatka francuska /Smacznego
Sałatka francuska
/Smacznego

Składniki na 8 słoików:

- 4 kg ogórków,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/2 kg marchewki,
- 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej,
- główka czosnku,
- łyżka soli,
- natka pietruszki.
Zalewa:
- szklanka octu,
- 3 szklanki wody,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- 2 czubate łyżki soli,
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki.

Przygotowanie:

Reklama

Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać.

Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić.

Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić.

Słoiki wstawić do wrzątku, gotować około 20 minut.

Czas przygotowania: 30 minut


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 4 połówki marynowanej czerwonej papryki, po 2 strąki zielonej i czerwonej papryki, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, miód, 2 ząbki czosnku, roszponka, 6 łyżek oliwy, sok z cytryny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.