Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka grecka z grzankami

Składniki: 1 op. mieszanych sałat z roszponką, 30 dag pomidorków koktajl., 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, pieprz, pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek, 20 dag sera feta, olej, ocet, 3 tosty, czosnek, sól, cukier

6 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł.

Reklama

1. Liście sałat opłucz starannie, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.

2. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe (najlepiej żółte i czerwone), przekrój je na połówki. Obraną, opłukaną i osuszoną cebulę pokrój w kostkę lub w piórka. Wyszoruj ogórek sałatkowy (lub umyj i obierz ze skórki), pokrój go w ozdobne półplasterki.

3. Odlej na sicie zielone oliwki, pozostaw do osączenia. Ser feta pokrój w kostkę. Do naczynia z mieszanką sałat wrzuć fetę, posiekaną cebulę i oliwki. Dekoracyjnie poukładaj plastry ogórka i pomidorki.

4. Na sos utrzyj 1-2 obrane ząbki czosnku ze szczyptą soli. Połącz z kilkoma łyżkami oleju. Dopraw do smaku octem, pieprzem oraz cukrem, wymieszaj. Polej sałatkę grecką. Tosty zrumień, pokrój w kostkę. Posyp sałatkę.

Dzięki krajalnicy z wymienianymi ostrzami pokroisz błyskawicznie nie tylko ogórki, ale również inne warzywa, np: ziemniaki, pomidory, kapustę. Możesz też szybko posiekać jajka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 główka sałaty strzępiastej, chili, 1 awokado , 2 żółte pomidory, 20 dag pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, cytryna, parmezan, siemię lniane więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.