Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatka grzybowa - w 25 minut

Zdjęcie

Sałatka grzybowa /Smacznego
Sałatka grzybowa
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 2 dag suszonych borowików,
- 1/4 szklanki letniej wody,
- 25 dag kurek (mrożonych lub sterylizowanych),
- 20 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- pęczek dymki,
- żółtko,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka octu winnego,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii

Przygotowanie:

Borowiki zalać letnią wodą, moczyć 2-3 godziny. Kurki osączyć z zalewy lub rozmrozić. Oczyścić pieczarki.

Reklama

Pieczarki pokroić w plasterki. Razem z kurkami podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać posiekane borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Odciąć szczypior od dymki, a białe cebulki pokroić w talarki. Przygotować sos: żółtko, ocet, musztardę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru utrzeć na jednolitą masę stopniowo dolewając olej. Na koniec majonez wymieszać ze śmietaną i posiekaną bazylią. Połączyć ze smażonymi grzybami oraz talarkami dymki.

Sałatkę przyprawić na ostro solą i pieprzem, udekorować szczypiorkiem i bazylią.

Czas przygotowania: 25 minut.

1 porcja: 220 kcal.


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 opakowanie makaronu typu kolanka, 1 średnia wędzona makrela, 1 czerwona cebula, sól, 1 puszka kukurydz, 1/2 pęczka natki, pieprz, 3 łyżki majonezu, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.