Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Sałatka makaronowa

Składniki: 40 dag makaronu (szerokie wstążki), sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, 20 dag pomidorków czereśniowych, 12 dag żurawiny, cukier, 2 łyżki oleju, 70 ml wermutu, bazylia, garść rukoli, 5 dag parmezanu

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia i ostudzenia.

2. Czosnek obierz z osłonek, posiekaj w płatki. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Umyj i osącz na sicie świeżą żurawinę. Większe sztuki możesz przekroić na połówki.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, zrumień. Dodaj pokrojone pomidorki oraz żurawinę. Wsyp po szczypcie soli i pieprzu, dodaj łyżeczkę cukru. Podlej całość wermutem. Duś kilka minut.

4. Na koniec dodaj ugotowany i osączony makaron. Całość starannie przemieszaj i od razu zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia.

5. Opłucz i osusz w specjalnej wirówce garść liści rukoli oraz kilka listków bazylii. Zetrzyj na tarce parmezan. Makaron rozłóż na talerze. Posyp rukolą, bazylią oraz startym parmezanem.

Czas ok. 35 min; porcja – 420 kcal, cena 2,80 zł.

Zagotuj 1 l wody z 10 dag cukru. Wrzuć 30 dag żura winy. Gotuj 5 min, aż popęka. Przetrzyj ją przez sito do wywaru. Zapraw całość łyżką mąki ziemniaczanej. Gotuj 1-2 min, aż kisiel zgęstnieje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sa | sałatka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 dag pomidorków cherry, 3 łyżki czarnych oliwek, 1 garść rukoli, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek greckiego jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.