Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Sałatka pomidorowa z mleczem

Składniki: 1 garść młodych listków mlecza, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków, 2 ogórki, 10 dag sera feta, cukier, sól, 10 czarnych oliwek, cebula, pęczek natki, 1/3 szkl oleju, ocet, pieprz.

1 Młode listki mlecza opłucz starannie, osusz. Odetnij ogonki. Poszatkuj drobno listki. Umyj, osusz i pokrój na połówki kolorowe pomidorki.

2 Ogórki wyszoruj, pozostaw ze skórką, pokrój w grubą kostkę albo w półplasterki. Ser feta osącz z ewentualnej zalewy, pokrój w kostkę lub pokrusz. Osącz oliwki, pozostaw w całości. Cebulę (najlepiej czerwoną) obierz i poszatkuj. Opłucz gałązki natki, oderwij listki, posiekaj.

Reklama

3 W dużej salaterce lub na półmisku wymieszaj ogórki, pomidory i cebulę. Posyp fetą, mleczem, natką i oliwkami. Przygotuj sos z oleju, 1-2 łyżek octu oraz soli, pieprzu i cukru do smaku. Polej sałatkę tuż przed podaniem na stół.

czas ok. 15 min; porcja – 220 kcal, cena 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat, 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, 30 dag pomidorków rzymskich, 15 dag sera typu bałkańskiego, 3-4 łyżki zielonych oliwek, 1/3 szklanki oleju, ocet winny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.