Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka śledziowa na buraczkach

Składniki: po 2 ziemniaki i buraki, cukier, 1 cebula, sól, 2 małe jabłka, 4 ogórki, pół puszki groszku, po 2 łyżki oleju i białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 25 dag śledzi

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź je, a kiedy przestygną, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

2. Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (około 40 minut), a następnie odcedź, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Obierz cebulę oraz jabłka. Cebulę drobno posiekaj, z jabłek wykrój gniazda nasienne. Miąższ zetrzyj na tarce jarznowej. Ogórki pokrój w półtalarki. Groszek osącz z zalewy.

Reklama

3. Utrzyj olej z octem, musztardą oraz kwaśną śmietaną. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Śledzie pokrój w paseczki. Przygotowane składniki przełóż do miski. Polej sosem, wymieszaj.

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 2,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag mrożonych różyczek brokułu, 1 czerwona cebula, pieprz, pół ogórka, 2 pomidory, 1 puszka tuńczyka w oleju, garść oliwek, pół główki sałaty, majonez, cytryna, sól, czosnek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.