Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Sałatka śledziowa z buraczkami

Skład na 6 porcji: ● 2 małe buraki ● dojrzałe awokado ● 2 podwójne filety śledziowe w zalewie octowej ● 6 łyżek majonezu ● 4 jaja ● cytryna ● oliwa ● natka ● sól i pieprz

1. Buraczki piekę tak długo, aż będą miękkie, studzę, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Doprawiam pieprzem, solą i dodaję odrobinę oliwy. Wykładam na dno pucharków.

2. Ugotowane jajka i obrane awokado kroję w kostkę. Awokado skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka minut.

Reklama

3. Śledzie osączam z zalewy, zdejmuję z nich skórę i kroję w kostkę.

4. Na buraczkach układam kolejno warstwy: śledzi, awokado i pokrojonego jajka. Na wierzchu kładę łyżkę majonezu, który oprószam pieprzem i dekoruję gałązką natki pietruszki.

Wartość odżywcza porcji 243 kcal. Białko 9 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 10 g.

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.