Reklama
  • Wtorek, 24 stycznia 2017 (13:05)

    Sałatka śledziowo-buraczana

Składniki na 6 porcji: ● 2 duże płaty śledziowe marynowane ● pół kwaśnego jabłka ● 2 twarde ogórki konserwowe ● 2 ziemniaki ● pół puszki groszku konserwowego ● 2 duże ugotowane buraczki ● pół białej cebuli ● 3 łyżki majonezu ● 2 łyżki gęstej śmietany 18% ● sól ● pieprz czarny mielony ● cukier do smaku.

Reklama

❶ Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i pokrój w kostkę razem z jabłkiem oraz ogórkami.

❷ Z płatów śledziowych usuń skórę i potnij je w paski. Dodaj majonez, śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj w salaterce z warzywami i jabłkiem, po czym przykryj sałatkę folią spożywczą i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

❸ Cebulę drobno pokrój w kosteczkę. Zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź na sitku.

❹ Buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj zimną cebulę i dopraw do smaku.

❺ Na półmisku ułóż kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekoruj całość groszkiem i natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.