Reklama
  • Wtorek, 22 września 2015 (11:05)

    Sałatka strączkowa

Składniki na 3 porcje: 20 dag fasolki szparagowej, 25 dag bobu, 1 marchewka, 7 ziemniaków młodych małych, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki ziaren słonecznika, 1/3 szkl. oliwy z oliwek, 1 łyżka parmezanu startego, świeżo mielony czarny pieprz, sól, 1 ząbek czosnku.

Reklama

1 Słonecznik wsypuję na suchą patelnię. Mieszając, prażę ziarenka na średnim ogniu. Przesypuję na talerzyk, studzę.

2 Do wysokiego pojemnika przekładam starannie opłukany, pokrojony koperek, dodaję starty ser, uprażony słonecznik i obrany ząbek czosnku. Dolewam oliwę i miksuję blenderem. Sos doprawiam solą i pieprzem.

3 Ziemniaki skrobię, marchewkę obieram, fasolkę oczyszczam. Dokładanie myję warzywa. Marchewkę kroję w plasterki. Ziemniaki i fasolkę gotuję w osolonej wodzie, ok. 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję opłukany bób i pokrojoną marchewkę.

Po ugotowaniu warzywa odcedzam i studzę. Bób obieram z łupinek. Warzywa łączę z pesto koperkowo-czosnkowym. Przed podaniem sałatkę lekko chłodzę.

Przygotowanie: ok. 50 min

Porcja kosztuje ok. 4,50 zł

Porcja zawiera ok. 390 kcal

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ziemniaki | sałatka | sa

Zobacz również

  • Składniki: 1 pierś z kurczaka,  sól, pieprz,1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu balsamico, 1 łyżeczka przyprawy greckiej, 1 bakłażan, 1 cukinia, 5 pomidorków koktajlowych  1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.