Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Sałatka szopska z oliwkami

Składniki: 3 pomidory, 2 strąki papryki, 1 długi ogórek sałatkowy, 1 czerwona cebula, 20 dag sera bałkańskiego, pół szklanki czarnych oliwek, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier, czosnek, cytryna, zioła

6 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 210 kcal, cena 2,30 zł.

Reklama

1. Pomidory umyj. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem, przelać na sicie zimną wodą, a potem obrać ze skórki. Przygotowane pomidory pokrój w półplasterki, usuwając nasiona.

2. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w dużą kostkę. Wyszoruj starannie ogórek. Pokrój go nożem szczelinowym w cienkie paski. Obierz czerwoną  cebulę, posiekaj w krążki.

3. Ser bałkański (lub feta) osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Wyjmij i osącz czarne oliwki. Przygotuj sos do sałatki. Utrzyj oliwę ze szczyptą soli oraz 1-2 przeciśniętymi przez praskę lub obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaj do smaku sok z cytryny, cukier i pieprz, wymieszaj.

4. W misce połącz pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, oliwki oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem i posyp posiekanymi ziołami.

Dostępny w wielu sklepach ser sałatkowy typu bałkańskiego w smaku przypomina fetę. Jest jednak bardziej zwarty, twardszy i łatwiej daje się kroić. Z tego powodu świetnie sprawdza się też jako składnik koreczków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.