Reklama
  • Czwartek, 4 lipca 2013 (13:49)

    Sałatka szpinakowa

Wreszcie nadszedł czas, gdy talerz przypomina wiosenny bukiet, a szpinak możemy jeść świeży. Rozkoszujmy nim oczy i podniebienie!

Składniki na 4 porcje: 20 dag liści szpinaku, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka startego parmezanu, 3-5 dag orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oleju, 10 dag pieczarek.

Przygotowanie:

Reklama

1. Świeży szpinak oczyść, umyj delikatnie pod niewielkiem strumieniem bieżącej wody, a następnie starannie osusz. 2. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść, odkrój ciemne nóżki. Kapelusze obierz ze skórki, po czym pokrój w plasterki. Jeżeli grzyby są bardzo zanieczyszczone, zanim je obierzesz – opłucz je, starannie osusz (nasiąknięte wodą tracą smak) i dopiero wtedy obierz ze skórki. 3. Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku rozetrzyj z solą – najwygodniej uciera się go w wąskim naczyniu. Następnie dodaj sok z cytryny, olej i wymieszaj. Na koniec dopraw pieprzem i solą. 4. Szpinak, pokrojone pieczarki oraz cebulę delikatnie przemieszaj i przełóż do eleganckiej salaterki. Sałatkę posyp z wierzchu drobno siekanymi orzechami włoskimi oraz wiórkami parmezanu i od razu podawaj. 5. Sos czosnkowy przelej do sosjerki i podawaj osobno.

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 265 kilokalorii

Listkami świeżego szpinaku można zastapić zieloną sałatę na kanapce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie
Więcej na temat:sałatka

Zobacz również

  • Sałatka amerykańska z awokado

    Składniki:  dojrzałe awokado  2 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny  10 dag pomidorków koktajlowych lub duży pomidor  1/2 sałaty rzymskiej  4-6 plastrów wędzonego boczku ... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.