Reklama
  • Czwartek, 10 marca (10:05)

    Sałatka w chrupiących ziemniakach

Skład na 5 porcji: ● 6 dużych, w miarę równych ziemniaków ● 1/2 pęczka dymki ● 2 pomidory ● łodyga selera naciowego ● 1/2 papryki czerwonej ● pieprz i sól ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● łyżeczka soku z cytryny ● 1/2 szklanki majonezu ● 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł

1. Nieobrane ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 45 minut.

Reklama

Następnie studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając łódeczki grubości pół centymetra. Zapiekamy, aby były chrupiące. Z wydrążonego miąższu możemy zrobić purée, uformować małe kulki i zapiec. Będą dodatkiem do dania.

2. Warzywa myjemy. Dymkę kroimy w piórka. Paprykę, pomidory, łodygę selera kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy pieprzem, solą i oliwą, mieszamy.

3. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Warzywną sałatkę wykładamy na ciepłe ziemniaki i podajemy z sosem majonezowo-czosnkowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 2 piersi kaczki, ze skórą ● 2 łyżki oliwy ● 2 łyżki miodu ● 250 g ciemnych czereśni, bez pestek ● 2 garście rukoli ● pęczek zielonych szparagów ● łyżka białego octu winnego ● 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.