Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka w kapuście pekińskiej

Składniki: 1 duża kapusta pekińska, 4 jajka, 1 średnia cebula, 2 pomidory, 1-2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonej mieszanki włoskich ziół , sok z połowy cytryny, 5 łyżek oliwy, sól, grubo mielony pieprz, cukier

1. Kapustę oczyść, przekrój na ćwiartki, usuwając głąb. Ze środka każdej ćwiartki wyjmij część liści, pozostawiając kapuściane miseczki. Wyjęte liście poszatkuj.

2. Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku, ostudź, obierz i pokrój w bardzo małą kosteczkę. Połącz z pokrojoną kapustą oraz obraną i poszatkowaną cebulą.

Reklama

3. Na sos utrzyj suszone zioła z przeciśniętym czosnkiem. Dalej ucierając, dodawaj oliwę z sokiem z cytryny oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Polej sałatkę.

4. Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przygotowaną sałatkę nałóż do kapuścianych miseczek. Każdą porcję udekoruj cząstkami pomidorów.

4 porcje, czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,10 zł.

Masz problem z dokładnym myciem kapusty pekińskiej? Jeśli potrzebujesz całych liści, musisz odciąć piętkę i płukać kolejno każdą porcję. Jeżeli jednak zamierzasz użyć kapusty do sałatki lub surówki, poszatkuj ją, umieść na sitku i wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a potem pozostaw do osączenia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.