Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Sałatka w szynce

Składniki: 1 ziemniak, 2 marchewki, po 1 małej pietruszce i cebuli, 3 jajka, sól, 1/2 puszki groszku, pieprz, 2-3 korniszony, 15 dag szynki wieprzowej, 1/2 pęczka natki, 2-3 łyżki majonezu, 10 plastrów szynki drobiowej.

1. Ziemniak obierz, przekrój na pół. Oczyść starannie marchewki oraz pietruszkę. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Reklama

2. W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Na wrzątek ostrożnie włóż jajka. Ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Odlej, ostudź w zimnej wodzie, obierz.

3. Cebulę obierz, pokrój drobno. Groszek osącz na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. Ugotowane i ostudzone warzywa pokrój w kostkę. Osącz z zalewy korniszony. Drobno poszatkuj.

4. Pokrój na kawałki szynkę wieprzową. Natkę opłucz i osusz. Kilka listków odłóż, resztę posiekaj. Wymieszaj w misce pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniak, jajka, korniszony, szynkę i cebulę. Dodaj groszek i natkę. Składniki sałatki połącz z majonezem.

5. Rozłóż plastry szynki drobiowej. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na wędlinie, zwiń w rulony. Dekoruj listkami natki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sa | sałatka | szynki | sałatki

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść mieszanych sałat z cykorią i rukolą, 3 pomarańcze, 1 awokado, 1/2 szklanki małych ciemnych oliwek z pestkami, 2-3 łyżki migdałów, 4 łyżki oliwy, limonka, sól, pieprz, miód, zioła. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.