Reklama
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (14:00)

    Sałatka włoska

Składniki na 4 porcje: 1 pęczek bazylii 1 pęczek natki pietruszki 2 dag orzeszków pinii 1 ząbek czosnku 7 łyżek oliwy 3 dag startego parmezanu 6 łyżek jasnego octu winnego sól i pieprz cukier 30 dag pomidorów 25 dag sera mozzarella zioła do dekoracji

Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i posiekać. Do malaksera włożyć natkę, bazylię, orzeszki, czosnek i starty parmezan. Dolać 4 łyżki oliwy. Zmiksować. Powstały sos pesto przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

Ocet winny utrzeć ze szczyptą cukru. Wlać pozostałą oliwę i ubić trzepaczką na gęsty sos. Powstały sos winegret przyprawić solą i pieprzem.

Pomidory i ser mozzarella pokroić w plasterki. Ułożyć je na przemian na dużym talerzu. Skropić winegretem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Odstawić na kilka minut. Potem sałatkę polać sosem pesto i udekorować listkami świeżych ziół.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco
Więcej na temat:ocet | orzeszki | sałatka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag makaronu (najlepiej o zabawnej formie, np. w kształcie zwierzaków), 15 dag chudej wędliny (np. szynki konserwowej) w plasterkach, 15 dag pomarańczowego sera mimolette... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.