Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatka włoska - w 30 minut

Zdjęcie

Sałatka włoska /Smacznego
Sałatka włoska
/Smacznego

Składniki:

- bakłażan,
- 2 małe cukinie,
- czerwona i żółta papryka,
- 3 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy,
- 20 listków bazylii,
- sól, pieprz,
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

Przygotowanie:

Reklama

Paprykę włóż do gorącego piekarnika 200 st. C opiekaj 20 minut. Pokrój w grubsze plastry cukinię i bakłażan, oprósz solą. Ułóż na ruszcie w piekarniku 200 st. C i piecz ok. 10 minut.

Paprykę wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę, strąki pokrój na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa (cukinie, bakłażany i paprykę) układaj na przemian na dużym półmisku formując rozetkę (kwiatek). Pomiędzy nie powytykaj listki bazylii i osączone z zalewy pomidory.

Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ■ 15 dag drobnego makaronu gwiazdki ■ 4 szparagi białe ■ 7 szparagów zielonych ■ 6 pomidorów suszonych i 2 łyżki zalewy ■ cukinia ■ sól ■ pieprz ■ olej ■ koperek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.