Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (14:00)

    Sałatka z buraczkami

Składniki: 50 dag ziemniaków, 2 małe czerwone cebule, 4-6 łyżek octu owocowego, 15 dag marynowanych buraków ćwikłowych, sól, 4 wymoczone śledziowe filety, kminek mielony, 15 dag kwaśnej śmietany, 25 dag jogurtu, pieprz, 4 łyżki wódki kminkowej, 1 łyżka cukru, 1 jabłko 1 słoik (52 ml) kaparów, 1/2 pęczka szczypiorku.

PRZYGOTOWANIE: ok. 45 minut

1. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zalać octem wymieszanym z 4 łyżkami wody, dusić 3 minuty. Wystudzić. Buraki osączyć, pokroić w kostkę. Filety śledziowe osuszyć, pociąć na kawałeczki.

Reklama

Wystudzone ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, ze skórką pokroić na kawałeczki. Kapary odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać.

2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w salaterce. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Śmietanę połączyć z jogurtem oraz wódką kminkową. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę, przemieszać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 ziemniaki, 2 małe cienkie pory, pęczek szczypiorku, 4 ogórki korniszony, słoiczek marynowanych grzybów, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.