Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Sałatka z fasolą

Składniki dla 4 osób. Sałatka: • 15 dag makaronu penne • 4 łyżki czarnych oliwek • pół kostki sera feta • 4 pomidory • pęczek bazylii • 20 dag fasoli Jaś • sól • pieprz. Sos: sok z cytryny • łyżka octu winnego • 2 łyżki oliwy • szczypta cukru • sól • pieprz ziołowy.

Reklama

1. Fasolę opłucz, zalej wodą na noc, gotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec posól. Makaron gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Bazylię umyj, osusz, porwij. Ser feta pokrój w kostkę, pomidory w ćwiartki.

2. Składniki na sos wlej do małego słoiczka, zakręć i mieszaj kilka chwil. W dużej misce wymieszaj makaron, sałatę, oliwki, pomidory, fetę, fasolę. Całość posyp grubo mielonym pieprzem, przed podaniem polej sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag piersi kurczaka (lub indyka), 6 jajek, 1 duże winne jabłko, 15 dag żółtego sera (typu morski lub edamski), 3 łyżki orzechów włoskich, majonez, sól, pieprz, natka, olej więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 4 osoby Dodaj komentarz
pola

~pola -

znowu oliwa z oliwek jako dodatek. jest tyle różnych ciekawszych olejów , np oleofarmu, olej sezamowy, czy z orzechów włoskich. o wiele ciekawszy smak

pola

~pola -

znowu oliwa z oliwek jako dodatek. jest tyle różnych ciekawszych olejów , np oleofarmu, olej sezamowy, czy z orzechów włoskich. o wiele ciekawszy smak