-
Środa, 22 lutego 2017 (08:05)
Sałatka z halloumi, granatem i pomarańczą
Składniki: 2 szklanki listków świeżej mięty, 2 pomarańcze, mały melon, cantalupa, 200 g sera halloumi, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, pestki z 1/2 granatu, sól, czarny pieprz do smaku.
1. Listki mięty opłucz, osusz i wyłóż na duży talerz.
2. Pomarańcze umyj w gorącej wodzie i obierz (nie wyrzucaj skórek). Podziel owoce na cząstki, zdejmij z nich błonki. Obierz melon, usuń z niego pestki, pokrój miąższ w cienkie plastry. Poukładaj kawałki owoców na listkach mięty.
3. Halloumi pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej na rumiano plastry sera (po 2-3 minuty z każdej strony).
4. Na dressing wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny i miodem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Polej dressingiem sałatkę. Na wierzchu ułóż podsmażony ser halloumi. Posyp po wierzchu ziarenkami granatu. Część pozostałej skórki pomarańczowej oczyść z białej błonki. Pokrój w cieniutkie paseczki i udekoruj nimi sałatkę. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Melon możesz zastąpić gruszką (najlepsza będzie konferencja), a halloumi niewędzonym oscypkiem (ma łagodniejszy w smak).
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 4 połówki marynowanej czerwonej papryki, po 2 strąki zielonej i czerwonej papryki, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, miód, 2 ząbki czosnku, roszponka, 6 łyżek oliwy, sok z cytryny,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy