Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca 2016 (08:00)

    Sałatka z jajkiem i prażonym boczkiem

Składniki: 500 g ziemniaków sałatkowych (najlepiej dwa gatunki: drobne sałatkowe i czerwone), cebula cukrowa, pokrojona w cienkie plastry, 1/2 szklanki czerwonego octu winnego, 4 jajka, 2 łyżki oliwy, 150 g wędzonego boczku, ząbek czosnku, natka pietruszki.

1. Małe ziemniaki sałatkowe obierz i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj 20 minut, odcedź i pokrój na połówki. Czerwone tylko wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Pokrój je w plasterki. Przełóż wszystkie ziemniaki do miski, wymieszaj z cebulą i połową octu winnego. Przypraw do smaku i odstaw, aby wystygły.

Reklama

2. Ugotuj jajka na twardo, zahartuj w zimnej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki. Połowę jajek dodaj od razu do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj.

3. Boczek pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż boczek na chrupko (4-5 minut). Pokrój czosnek i dodaj go do boczku. Zdejmij patelnię z ognia i jeszcze raz wymieszaj boczek z czosnkiem. Gdy boczek trochę ostygnie, wlej resztę octu winnego. Dodaj do sałatki pozostałe ćwiartki jajek i boczek z sosem z patelni. Posyp natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:sałatka z jajkiem | sa | z | jaja | sałatka | boczek

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● ok. 500 g buraków ● średnia czerwona cebula ● 4–5 łyżek orzechów włoskich ● 2–3 łyżki białego octu winnego ● 4 łyżki czerwonego wina ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 100 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.