Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatka z jajkiem i szparagami - w pół godziny

Zdjęcie

Sałatka z jajkiem i szparagami /Smacznego
Sałatka z jajkiem i szparagami
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:


- 8 jajek,
- 500 g szparagów,
- sól, cukier, pieprz cytrynowy,
- czerwona papryka,
- 3 plastry gotowanej szynki,
- 2 awokado,
- sok z jednej cytryny,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- bazylia do dekoracji

Przygotowanie:


Reklama

Jajka ugotować na twardo. Szparagi przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. W osolonym wrzątku z 1 łyżeczką cukru gotować szparagi przez 4-5 minut, odcedzić.

Jajka przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w paski. Awokado obrać przekroić, wyjąć pestkę, a miąższ z jednej połówki pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny. Drugą połówkę zmiksować z bulionem i pozostałym sokiem z cytryny.

Doprawić pieprzem i szczyptą cukru.

Szparagi, paprykę, awokado, jajka i szynkę, nakładać warstwami do salaterek. Polać sosem awokadowo-cytrynowym. Dekorować bazylią.

Czas przygotowania: 30 minut.

Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 6 jajek, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula , 1 długi ogórek sałatkowy (lub 2 krótsze), 4 łyżki majonezu, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.