Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Sałatka z jajkiem, makaronem i warzywami

Składniki dla 6 osób. Sałatka: 3 garście mieszanki sałat • 15 dag makaronu kokardki • 6 jajek • czerwona papryka lub 2 pomidory • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego • sól • pieprz. Sos: 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany 18 proc. • łyżka jogurtu naturalnego • pół ząbku czosnku • szczypta ziół prowansalskich • sól • pieprz.

1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, schłodź. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Jaja pokrój na ćwiartki.

Reklama

Śmietanę, jogurt i majonez wymieszaj, dodaj przeciśnięte przez praskę pół ząbku czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz trzymać w lodówce.

2. W dużej misce układaj sałatę, ugotowany makaron, paprykę, jajka, posyp zielonym groszkiem. Przed podaniem polej sałatkę sosem.

3. Do tej sałatki możesz przygotować grzanki posmarowane czosnkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść młodych listków mlecza, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków, 2 ogórki, 10 dag sera feta, cukier, sól, 10 czarnych oliwek, cebula, pęczek natki, 1/3 szkl oleju, ocet, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.