Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka z kaszy bulgur

Składniki na 6 porcji: 2 szklanki kaszy bulgur, 1 łyżka masła, 10 dag mrożonych krewetek koktajlowych, 2-3 ząbki czosnku, pół cytryny, oliwa, szczypta imbiru, pół pęczka natki, sól, pieprz

1. Kaszę wsyp na sito, przepłucz zimną wodą, osącz, a potem przełóż do garnka. Ugotuj z dodatkiem soli według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej.

2. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę masła. Wymieszaj starannie, odstaw do całkowitego ostudzenia. W tym czasie krewetki wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, krótko obgotuj (3-5 minut). Wyjmij na sito, osącz i ostudź.

Reklama

3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno poszatkuj. Utrzyj ze szczyptą soli. Sparz wrzątkiem połówkę cytryny. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

4. Skórkę cytrynową dodaj do kaszy bulgur. Sok połącz w szklance z 45 łyżkami oliwy. Dodaj utarty z solą czosnek oraz sporą szczyptę mielonego imbiru (możesz też zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach kawałeczek korzenia świeżego imbiru). Powstały sos dopraw do smaku pieprzem.

5. Opłucz i osusz natkę. Oderwij listki z gałązek, drobno je posiekaj. Zimną kaszę bulgur wymieszaj z posiekaną natką oraz przygotowanym sosem. Odstaw na około 30 minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Wyjmij, raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu sałatki rozłóż krewetki koktajlowe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 ziemniaków, 4 dymki ze szczypiorem, sól, 25 dag pomidorków koktajlowych, 50 dag śledzi korzennych, 20 dag śmietany 12 proc., cytryna, pieprz, 3 łyżki majonezu, po 3 gałązki natki i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.