Reklama
  • Piątek, 11 lipca 2014 (08:00)

    Sałatka z kurczakiem

Zachwyca gości, dlatego jest to pozycja obowiązkowa na wielu moich imprezach. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

Składniki: 2 piersi kurczaka, 3 zupki chińskie (2 ostre i łagodna), czerwona papryka, 4 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, 2-3 łyżki majonezu, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka, olej

Reklama

Przygotowanie: Wszystkie zupki chińskie pokrusz, wsyp do miski, zalej litrem wrzącej wody. Po 3 minutach dokładnie osącz na sicie. Kurczaka pokrój na kawałki, natrzyj przyprawą do kurczaka, usmaż na oleju. Ostudź, pokrój w drobną kostkę.

Paprykę oczyść, razem z ogórkami pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makaronu, wsyp osączoną kukurydzę, wymieszaj. Dodaj kurczaka i majonez, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (sałatka powinna być ostra).

Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 6 cena za porcję: 2,30 zł

Sałatka będzie jeszcze bardziej wykwintna, gdy kurczaka zastąpisz krewetkami (koktajlowymi albo większymi tygrysimi). Wtedy sałatkę najlepiej przyprawiać sosem słodko-ostrym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Sałatka z buraczkami w glazurze

    Składniki: pęczek botwinki, filet kurczaka, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki brązowego cukru, ziarna słonecznika, sól, pieprz cytrynowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.