Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (08:00)

    Sałatka z makaronem i dynią

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu • dynia hokkaido lub inna o zwartym miąższu • 2 łyżki pestek z dyni bez łupinek • oliwa • 4 ząbki czosnku • cukier brązowy • gałka muszkatołowa • mielony kmin rzymski • bazylia • parmezan tarty • sól • pieprz.

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dynię obierz i pokrój na kawałki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie trzeba jej obierać.

Reklama

Na patelnię wylej oliwę, dodaj dynię, smaż, delikatnie obracając. Posyp solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i kminem rzymskim. Chwilę smaż, mieszając.

Na drugą suchą patelnię wysyp pestki dyni, smaż je, mieszając, aż zaczną delikatnie puchnąć i „strzelać”.

2. Do dużej miski wsyp makaron, dodaj dynię z czosnkiem. Wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp usmażonymi pestkami dyni, listkami bazylii i startym parmezanem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.