Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (08:00)

    Sałatka z makaronem, pomidorami i tuńczykiem

Składniki dla 4 osób: 20 dag makaronu ozdobnego • 8 niewielkich pomidorów malinowych • puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka octu winnego • 3 łyżki oliwy • natka pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem, odstaw na minutę. Przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pomidory pokrój na ćwiartki.

2. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny lub sok z cytryny, łyżkę wody, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj przez minutę.

3. Do dużej miski wsyp makaron. Polej go sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory i kawałki tuńczyka. Całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Sałatkę układaj na talerzach, dekoruj natką pietruszki. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 6 ziemniaków, 4 dymki ze szczypiorem, sól, 25 dag pomidorków koktajlowych, 50 dag śledzi korzennych, 20 dag śmietany 12 proc., cytryna, pieprz, 3 łyżki majonezu, po 3 gałązki natki i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.