Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatka z młodych ziemniaków i zielonych szparagów - w 45 minut

Zdjęcie

Sałatka z młodych ziemniaków, zielonych szparagów i pomidorów koktajlowych /- /© Panthermedia
Sałatka z młodych ziemniaków, zielonych szparagów i pomidorów koktajlowych
/- /© Panthermedia

Składniki:

- 800 g młodych ziemniaków,
- 1/2 kg zielonych szparagów,
- cytryna,
- 4 łyżki octu winnego,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- łyżka płynnego miodu,
- 6 łodyżek bazylii,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 4 małe kotlety wieprzowe,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 100 g bułki tartej,
- 60 g sklarowanego masła,
- cytryna do dekoracji

 Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą, poprzekrawać. Szparagi przygotować (odciąć zdrewniałe końce) i pokroić na kawałki. Ze skórki cytryny ściąć wiórki. Z połowy cytryny wycisnąć sok.

Ocet, bulion, pół łyżeczki soli, pieprz, miód i skórkę z cytryny wymieszać, zagotować. Dodać szparagi i gotować 3 minuty. Dodać olej i pokrojone listki bazylii. Pomidory poprzekrawać i razem ze szparagami dodać do ziemniaków, wymieszać. Sałatkę odstawić na pół godziny.

Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na sklarowanym maśle. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach kuchennych.

Kotlety podawać z sałatką i kawałkami cytryny.


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 3 dojrzałe banany, 4 plastry gotowanej szynki, 3 cykorie, 2 pomarańcze, 150 ml śmietany 18 proc., 1 łyżka majonezu, sok z 1 cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.