Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Sałatka z pieczonych buraków

Składniki: 2 duże buraki, 1 dojrzałe awokado, 15 dag sera z niebieską pleśnią, garść rukoli, 3 dag orzechów włoskich, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, ocet winny

1. Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz około 60 minut w temp. 180 st.

2. Upieczone buraki wystudź, obierz ze skóry, pokrój w grubsze plasterki. Każdy plasterek przetnij na kilka kawałków. Awokado wyszoruj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ ze skórki, pokrój go w plasterki.

Reklama

3. Ser z niebieską pleśnią (np. rokpol) pokrusz lub pokrój w kosteczkę. Rukolę przebierz, opłucz i osusz. Orzechy zrumień na suchej patelni.

4. Przygotuj sos z pozostałej oliwy i soku pomarańczowego. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym.

5. Na dużym półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach rozłóż liście rukoli. Na nich układaj dekoracyjnie plasterki awokado oraz pokrojone buraki. Na wierzchu rozłóż ser. Sałatkę polej sosem i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.

6 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 2,70 zł.

Pokroiłaś więcej upieczonych buraków? Przygotuj zalewę z 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego, łyżeczki soli oraz 2-3 łyżek cukru. Buraczki ułóż w słoiczkach, zalej wrzącą zalewą. Zakręć i ostudź.

Dobra rada . Jeśli brak ci czasu, kup hermetycznie zapakowane gotowane buraki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: pół główki sałaty lodowej, 1 marchewka, 2 duże czerwone cebule, 2 dymki ze szczypiorem, 6 filetów śledziowych z octu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy, cukier, sok z cytryny, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.