Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek

Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze, 100 g czarnych oliwek bez pestek, dressing z czosnkiem i kuminem, 1/2 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, sól, pieprz.

1. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, kuminem i papryką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

2. Pomarańcze dokładnie wyszoruj i obierz, usuwając także białą błonkę. Pokrój je w cienkie plasterki.

Reklama

3. Przełóż do dużej miski plastry pomarańczy i oliwki. Polej dressingiem, wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę, aby smaki się wymieszały.

4. Wyłóż sałatkę wraz z dressingiem na półmisek, od razu podawaj.

Nasza rada:

Sałatka może być samodzielną przystawką. Pasuje też jako dodatek do tłustych pieczonych mięs, np.: kaczki, gęsi czy schabu karkowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 400 g ziemniaków, 200 g korniszonów, 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 2 czerwone cebule, jabłko, 200 g czarnego salcesonu, 150 g szynki, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.