Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Sałatka z tuńczykiem

20 dag grubego makaronu (np. penne), 2 puszki tuńczyka w oliwie, 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 duża cytryna, 1-2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii, sól, pieprz.

W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wsyp makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

W tym czasie tuńczyka osącz, zalewę zachowaj do przygotowania sosu. Rybę rozdrobnij widelcem. Oliwki pokrój w plasterki. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z rybą oraz oliwkami.

Reklama

Cytrynę polej wrzątkiem, przekrój na pół, wyciśnij sok. Odrzuć pestki. Sok cytrynowy wymieszaj z zalewą z tuńczyka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Ubij trzepaczką na gładki sos. Składniki sałatki przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp listkami bazylii.

4 porcje

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 małe piersi z kaczki, 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona), 3 jajka, 10-12 małych pomidorków, 1/2 główki zielonej karbowanej sałaty, kilka gałązek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.